top of page

 Tu ets el teu instrument

 Un taller per a estudiants i professionals de la música basat en el Mètode Feldenkrais i l'Educació Corporal Integrativa 

Hores de pràctica que no donen els fruits que desitjaries...Actituds corporals i emocionals recurrents que t'impedeixen tocar en plena llibertat i fluïdesa...Por paral·litzant a exposar-te davant de públic...

Et sona?

 

T'entenc! Jo també he viscut aquests i molts altres reptes en el meu camí com a músic. Redescobrir el meu cos i reconnectar amb la seva intel·ligència orgànica va transformar completament la relació amb el meu instrument i amb la MÚSICA.

 

Aquí t'explico una cosa important que segur que ja saps i que potser has oblidat...

 

Però abans, deixa'm posar-te en context.

Quan explico a persones que no són músics que a part de ser violinista em dedico a l'Educació Corporal, sovint em miren com si estiguéssin parlant amb un marcià "Això de què va, que és com un yoga?  

 

Desitjaria que per tu, que ets músic, la comprensió sobre l'educació corporal fos instantània i poc hagués d'explicar-te (Tot i així...et confesso que això no va ser sempre així per mi. De fet, quan estudiava al conservatori mai vaig fer l'assignatura....de la que ara sóc professora!)

Abans de començar el Grau Superior de Violí ja havia passat per incomptables sessions de fisioteràpia que poc havien ajudat a reduir la meva tensió excessiva al tocar. Ni els nervis. Ni la sensació de no dominar mai del tot les peces.

 

Més tard, ja a la carrera, va arribar el traumatòleg, l'osteopatia...i una contractura monumental que em va impedir tocar durant un mes. Frustració màxima i crisi existencial del tipus "Serà que no serveixo per a la música..." Fins i tot els meus companys de cambra van sol·licitar amablement prescindir dels meus serveis durant el temps en que m'estava recuperant...(uf! un cop bastant dur al meu orgull i a la meva autoestima)

 

Entre les moltes tècniques i mètodes d'educació corporal que existeixen, va ser a través del Mètode Feldenkrais (de la mà de Phil Unseld) que vaig recuperar el meu coll i la meva dignitat. Vaig reaprendre a tocar des d'una nova consciència i presència corporal...i vaig recuperar l'alegria de tocar. Ah, i la meva manera d'interpretar es va tornar molt més orgànica i agradable. (I...vaig trobar nous companys de cambra que em valoraven i amb qui vam guanyar algun concurs i tot). 

Experimentar una nova manera de relacionar-me amb l'instrument i la pràctica musical, em va portar a voler seguir indagant sobre els diferents factors que influencien el nostre rendiment com a músics.

Havia notat que no era només el meu cos i moviment que estava canviant, sinó tota la meva mentalitat i actitud! 

 

Buscant respostes, me'n vaig anar a Anglaterra a estudiar un Màster de Psicologia de la Música. A partir d'allí, sense saber-ho, vaig començar un camí fascinant de descobriments i aprenentatges profunds que a dia d'avui s'ha convertit en una feina que ajuda a músics com tu. Músics que volen aprendre a conèixer-se millor per tocar millor.

 

Després de molts anys de navegar entre el món de la interpretació musical i la cerca del "Sant Greal" del rendiment del músic, tot sembla indicar que no hi ha fórmules màgiques ni úniques que serveixin a tothom (I potser això no et sorprèn gens).

 

El que si que hi ha, però, són principis, pràctiques i guies que et poden ajudar a trobar un camí propi i personal per cuidar-te tal i com tu necessites, per expressar el teu potencial únic...
                     
                                              ...i per gaudir més plena i lliurement de la música 
(i això si que és màgic!)

I aquí va el que m'agradaria recordar-te... i és que...la música és un PLAER I un REGAL

 

I tu, com a músic, tens el privilegi de poder expressar-te a través d'aquest meravellós art-llenguatge que et permet connectar amb el món del que formes part i viatjar amb la màgia del so. El meu desig és que puguis experimentar una manera de fer música que et faci sentir més lliure, feliç i amb recursos per expressar-te autènticament. 

 

Per això m'alegra poder posar al teu abast aquests aprenentatges sintetitzats en una formació per a músics: Tu ets el teu instrument. Un taller per a estudiants i professionals de la música basat en el Mètode Feldenkrais i l'Educació Corporal Integrativa. 

"Què creus que podrien tenir a veure el desenvolupament infantil, el plaer de moure's sense esforç i la neuroplasticitat cerebral en el rendiment del músic i la prevenció de lesions?"

En aquest taller que et proposo, explorarem de forma vivencial aquests conceptes, així com altres marcs de pensament i pràctiques útils i valuoses que personalment m'hauria agradat conèixer mooooolt abans. 

 

Però bé, no sé què en pensaràs tu...però diuen que mai és tard per aprendre, i certament mai és tard per redescobrir una manera més sana i positiva de relacionar-nos amb el nostre instrument: corporal i musical. 

 

Alguns dels meus alumnes expressen que se senten més còmodes i lliures després d'una sessió. Altres comenten que tenen consciència de més parts de si mateixos i que noten més equilibri i tranquil·litat. També n'hi ha molts que se senten més feliços i se sorprenen tocant amb més lleugeresa. 

 

I a tu, com t'agradaria sentir-te quan toques el teu instrument? 

Evidentment, avui en dia existeixen moltíssims mètodes i moltes aproximacions diferents i interessants per tractar el rendiment del músic. La que jo t'ofereixo és molt personal, i ha estat desenvolupada a partir de la meva experiència com a músic i com a professora d'educació corporal especialitzada en el Mètode Feldenkrais (clica aquí si vols saber més sobre mi.) És cert que no puc preveure com et sentarà a tu, però m'atreveixo a dir que com a mínim la trobaràs interessant i sorprenent! 

 

En el taller, veuràs que incloc seqüències de moviment conscient, dinàmiques d'expressió creativa i també la improvisació musical. Ah, i tampoc hi faltarà contingut informatiu teòric...amb el seu dossier corresponent. Ja que molt del meu bagatge d'investigació el dec a la meva part acadèmica  (hiperestudiosa, curiosa i devorallibres). 


Després del taller, espero que et sentis més connectat a tu mateix@, amb una sensació de fluïdesa corporal nova i amb una mirada amplia i rica sobre com com enfocar de manera més agradable i eficient la teva pràctica. 

He preparat un magnífic PDF amb tota la informació detallada del taller. Si t'interessa, clica sobre el boto de dalt i demana'm que t'envii el document. 

Quins beneficis podries emportar-te del taller? 

Fluïdesa i llibertat de moviment

Sentiràs més comoditat en la teva postura i moviment.

Mirada positiva

Desenvoluparàs una mirada de fascinació i amabilitat cap al teu organisme i més actitud de joc. 

Estratègies de pràctica eficient

Aprendràs a identificar la pràctica sana i eficient i a cultivar-la.

Percepció sensitiva 

Augmentaràs  la teva sensibilitat per escoltar millor i tocar amb més plaer i alegria.

Relaxació i tonificació justa

Reduiràs tensió supèrflua i recuperaràs equilibri tònic.

Autodescobriment

Coneixement sobre el teu propi funcionament que t'empoderarà i elevarà la teva creativitat. 

PROPERES EDICIONS

 

Vols organitzar aquest taller al teu centre musical?

 

Tenint en compte la importància d'adaptar una formació a les necessitats de cada centre, us ofereixo la possibilitat d'organitzar una xerrada de presentació gratuïta per al vostre claustre.

La idea és que ens coneguem personalment i decidir si aquesta proposta podria aportar valor al vostre projecte educatiu. En uns 45 minuts podreu descobrir si el tema del taller i la metodologia pedagògica us interessen i establir les necessitats fonamentals a adreçar que podem extreure de les peticions i inquietuds del professorat. 

El taller es pot organitzar en diferents formats segons interessos del centre: una única sessió introductòria de 4 hores intensives o en un format trimestral d'aprofundiment de fins a tres sessions intensives de 4 h.

Serà un plaer compartir aquests aprenentatges transformadors amb tu!

Margarida

WhatsApp Image 2023-10-02 at 10.56.09.jpeg
WhatsApp Image 2023-10-02 at 10.55.23.jpeg

Testimonis

"Les classes de Margarida m'estan descobrint una nova manera de tocar, més relaxat (de cap a peus), amb més consciència corporal, millor so i més plaer.
A més, les seves classes són desplegament de coneixements, escolta, recursos, connexió... un plaer."

Miguel Ferreras, Pianista

bottom of page