top of page

Moshé Feldenkrais, D.Sc.

Moshé Feldenkrais (1904-1984) va ser un enginyer, físic, inventor, mestre d’arts marcials, i estudiós del desenvolupament humà. Nascut a Slavuta, Europa oriental, va emigrar a Palestina als catorze anys. Posteriorment viatjà  a París on es va formar en enginyeria elèctrica i mecànica. Durant la dècada dels anys  trenta es doctorà a la Sorbona i treballà al laboratori de Juliot-Curie. El seu interès pel Jiu-Jitsu el va portar a trobar-se amb el Prodessor Jigoro Kano, fundador del Judo. Feldenkrais es va formar en aquest art marcial i fou un dels primers europeus en convertir-se en cinturó negre.

 

 

Amb la invasió de París per part del alemanys el 1940, Feldenkrais va escapar a la Gran Bretanya, on dirigí investigacions militars pel govern britànic durant la guerra. En aquesta època, degut a una lesió de genoll que patia des de l’adolescència, va estar incapacitat per caminar i amb intens dolor. Els millors cirurgians als quals va recórrer no li van oferir masses esperances de millorar. Això el va portar a decidir investigar el seu problema pel seu propi compte. En el curs de la seva investigació personal, va estudiar anatomia, fisiologia, desenvolupament infantil, ciència del moviment, psicologia, nombroses pràctiques orientals així com altres aproximacions somàtiques. Aquí va començar una investigació de per vida que el portaria a desenvolupar el seu mètode.

El 1946 es traslladà a Londres. Va ser llavors quan Feldenkrais va publicar el primer llibre que tractaba sobre les seves investigacions i on presentava la seva visió particular: “Body and Mature Behaviour”. En aquesta època va estar en contacte amb l’obre de George Gurdjieff, F.M. Alexander i William Bates. Més tard viatjaria a Suïssa per estudiar amb Heinrich Jacoby. El 1949 va tornar a Israel on començà a impartir classes grupals del qupe posteriorment s’aniria consolidant com el seu mètode.

 

El doctor Feldenkrais va escriure diferents llibres sobre moviment, aprenentatge, experiència somàtica i sobre la consciència humana. Va ensenyar a Israel i en molts països Europeus entre els anys 60 i 70. Posteriorment va viatjar als Estats Units on seguí oferint classes i cursos en diferents punts del país. Va Formar al seu primer grup de professors a Tel Aviv a princpis dels anys 70. Després d’aquesta, es van organitzar dues formacions més que van tenir lloc a San Francisco (California) i Amherst (Massachussets). Va morir a Tel Aviv l’1 de juliol de 1984

 

Durant la seva vida, Moshé Feldenkrais va treballar amb persones de tot tipus i amb diferents necessitats d’aprenentatge- des de nens amb paràlisi cerebral a grans artistes com Yehudi Meunih o Narciso Yepes. Durant molts anys va treballar amb el dramaturg Peter Brooks en la seva companyia del Theatre Bouffes du Nord. Va col·laborar amb pensadors com Margaret Mead, Karl Pribram, Jean Houston o Robert Masters. La versatilitat del treball de Feldenkrais ha sigut aplicat a disciplines molt diverses, com la neurologia, la psicologia, les arts interpretatives, els esports i la rehabilitació.

“Crec que conèixer-se a un mateix és el més important que un ésser humà pot fer per a sí mateix”

Moshé Feldenrkais

Bibliografia

Llibres de Moshé Feldenkrais

 

 • BODY AND MATURE BEHAVIOR A Study of Anxiety, Sex, Gravitation and Learning - London, Routledge and Kegan Paul, 1949; New York, International Universities Press, 1950; Tel-Aviv, Alef Ltd., 1966, 1980, 1988. (Solo en inglés)
   

 • THE CASE OF NORA -Body Awareness as Healing TherapyNew York/London, Harper & Row, 1977. (Solo en inglés)
   

 • THE MASTER MOVES - Cupertino, California, Meta Publications, 1984. (Solo en inglés)
   

 • HIGHER JUDO Ground Work (KATAME-WAZA) - Frederick Warne & Co., Ltd., London and New York 1953.(Solo en inglés)
   

 • AUTOCONCIENCIA POR EL MOVIMIENTO - Ejercicios para el desarrollo personal.Buenos Aires, Paidós, 1980.
   

 • LA DIFICULTAD DE VER LO OBVIO - Buenos Aires/Barcelona/México: Paidós, 1991.
   

 • EL PODER DEL YO La autotransformación a través de la espontaneidad-Barcelona/Buenos Aires, Paidós, 1993.
   

 • LA SABIDURÍA DEL CUERPO, Recopilación de artículos de Moshé Feldenkrais, Sirio, 2014.

   

Llibres d'altres autors sobre temàtica similar

 

 • Guía práctica del Método Feldenkrais: La Espontaneidad Consciente -Ruthy Alon, Editorial Sirio, 2010.

 

 • Movimiento Consciente- Anat Baniel, Urano, 2010.


 

“Per deixar de patir hem d'estar disposats a canviar les nostres creences i a convertir-nos en persones totalment diferents … Per paradoxal que sembli, la gent vol canviar i seguir sent la mateixa  a la vegada.”

Moshé Feldenkrais

bottom of page